OTELO - descoperă prima aplicaţie de management hotelier

Kovesi si Ghita si Podgoria

Da, recunosc, titlul are darul de a vă induce în eroare. Dacă despre primele două personaje din titlu s-au scris zilele acestea o sumedenie de articole, Facebook-ul s-a inflamat, burtierele televiziunilor de ştiri s-au aglomerat de Breaking News iar analiştii tv au despicat firul în 4 la puterea n, despre podgorie nici măcar un cuvinţel nu s-a rostit.

Despre această podgorie şi turismul viticol este de fapt vorbire în acest articol.

Ei bine, podgoria mereu pomenită este Crama Budureasca situată în comuna Gura Vadului, undeva între Ploieşti şi Buzău.

În vara trecută (august 2016) am petrecut o minivacanţa în zona viticolă Dealu Mare. Am vrut să vizitez câteva podgorii, să ascult poveştile vinurilor chiar de la oenologii cramelor şi chiar să cumpăr câţiva butaşi de vită de vie nobilă pentru propria grădina.

Din tot ce am vizitat: SERVE, Cramele Rotenberg, Domeniile Urlaţi, Viile Metamorfosis, Domeniile Tohani, pot spune fără vreo urmă de ezitare: Jos cu Pălăria, Crama Budureasca! O bijuterie.

Câteva argumente:

- crama are o arhitectură deosebită, minimalistă.

- vita de vie din jurul cramei pare plantată cu ghidare GPS. Atât de perfect sunt aliniate rândurile. Chiar vis-a-vis este o parcelă cu vie neîngrijită a unui alt proprietar, iar diferenţa este mai mult decât evidentă.

- tehnologia este de ultima generaţie, totul computerizat iar sala baricurilor şi cea unde se găsesc cisternele de 10.000 litri din inox sunt impresionante.

- personalul este foarte atent şi zâmbitor. Domnişoara de la magazinul de desfacere şi-a cerut scuze de mai multe ori că nu mai are nu ştiu ce ambalaj pentru vinurile cumpărate. Am intenţionat să revin în câteva zile cu nişte prieteni pentru turul cramei şi degustare iar cum ghidul era în concediu în acea perioada, directoarea de logistică, o doamnă cu o atitudine profesionistă şi proactivă, s-a oferit să fie chiar ea ghidul.
Cât despre butaşi, m-au îndrumat spre Breaza de Buzău, o zona cu tradiţie în cultivarea acestora.

- materialele de branding sunt profesionist făcute.

- vinurile Budureasca încep să fie din ce mai premiate la competiţiile internaţionale de profil (gama Origini este chiar remarcabilă).

- câteva cifre: investiţia a fost de 6 milioane euro (parţial fonduri europene), 275 ha de vie (din care 250 ha sunt replantate), 3 milioane litri capacitate anuală de producţie şi stocare.

- brand 100% românesc. De apreciat, având în vedere că majoritatea cramelor de renume din .ro au acţionariat străin.

Nu este un business uşor ci dimpotrivă: necesită investiţii iniţiale foarte mari şi multă răbdare. Viţa de vie are primul rod la 3-4 ani de la plantare, timp în care necesită îngrijiri deosebite. Mi-au rămas în minte vorbele lui Mihail Rotenberg de la Cramele Rotenberg “Ştii cum faci o mică avere din vin? Porneşti de la o avere mai mare! ” :)

Uniunea Europeană a încurajat reconversia şi plantarea de soiuri nobile de vită de vie şi multe pogdorii din România au beneficiat de fonduri nerambursabile. Aşa se face că domeniul s-a dezvoltat, au apărut crame-boutique, vinuri de autor şi am început să producem vinuri premium şi superpremium din ce în ce mai apreciate la concursurile internaţionale. Astfel că, imaginea României din comunism, aceea de producător de vin mult, dulce şi prost a început să se îmbunătăţească. Uşor, uşor...

Vestea proastă este că nu am ce să va povestesc despre hotelaria specifică unui domeniul viticol. Nici una din cramele din zona Dealu Mare nu deţine o pensiune sau un boutique hotel. Ne-am cazat la un han, situat pe drumul naţional către Buzău. Decent, însă departe de ceea ne doream. Culmea a fost că la restaurantul hanului nu aveau vinul casei specific zonei iar în meniu jumătate din vinuri erau de import.

Turismul viticol rămâne o nişă încă nedezvoltată în România. Există câteva pensiuni ce aparţin de domenii viticole însă mult prea puţin faţă de potenţial.
Premisele există: România ocupă un onorabil loc 6 în UE din punct de vedere al producţiei de vin.

Un vin bun devine şi mai bun dacă îi cunoşti povestea. Personal, favoritul meu rămâne Sauvignon Blanc-ul din gama Prestige de la Domeniul Coroanei Segarcea dar sunt multe vinuri excepţionale pe a căror contraeticheta stă timid scris “Made in Romania”.

Breaking News:
România va produce vinuri cotate la peste 95 puncte Parker!
Turismul viticol va atrage anual în România 100.000 de turişti străini!
În curând :)

Foto credit: Crama Budureasca


citeste si...

Simplu

“Simplitatea este sofisticarea extremă.” Leonardo da Vinci

“Acestea sunt motto-urile mele – concentrare şi simplitate. Trebuie să munceşti mult ca să îţi limpezeşti gândurile pentru a face ceva simplu.” Steve Jobs

Pornind de la aceste citate, putem remarca că vremurile în care softurile erau complicate, cu multe funcţii ce foloseau la mai nimic, cu meniul plin de zeci de butoane, cu navigare greoaie şi manuale întregi cu instrucţiuni de folosire, au apus.

continua sa citesti, 6 min
Radu Florea, content editor OTELO
Înapoi la articole