OTELO - descoperă prima aplicaţie de management hotelier

Airbnb si Sharing Economy

Fondat in 2008 in San Francisco de catre 3 antreprenori cu varste de pana in 26 de ani, Airbnb a ajuns astazi la niste cifre impresionante:

Iata o comparatie cu unul dintre liderii industriei hoteliere mondiale:

Sharing Economy

Popularitatea uriasa a platformei poate fi explicata prin faptul ca Airbnb foloseste un model de business cu totul diferit de companiile hoteliere traditionale: Sharing Economy (economia colaborativa).

Noul model economic este bazat pe "accesul la" in loc de "posesia" resurselor materiale sau a abilitatilor umane.

In cartea sa "In retea. De ce sharing-ul reprezinta viitorul afacerilor?" Lisa Gansky, o pioniera al acestui nou tip de economie, afirma "companiile 'in retea' utilizeaza mijloacele de comunicare sociala, retelele wireless si datele extrase din toate sursele disponibile, pentru a le furniza oamenilor bunuri si servicii exact in momentul in care au nevoie de ele, fara povara si cheltuielile pe care le presupune regimul de proprietate clasic".

Intr-un mod plastic, conceptul economic se poate sintetiza in afirmatia "am nevoie de o gaura in perete, nu de o bormasina". Se cumpara mai putin si se utilizeaza mai mult.

Printre companiile internationale care au in ADN-ul lor acest tip de model economic se numara:

Sharing Economy in Romania

Printre primele startup-uri romanesti ce adopta sau se apropie de conceptul Sharing Economy se numara:

Hotelierii, ca de altfel toti antreprenorii romani, trebuie sa inteleaga ca deschiderea la interactiune, parteneriate, punerea in comun ale unor resurse devin esentiale pentru o dezvoltare durabila.


(sursa: Airbnb blog)

citeste si...

2015 TopHotel Awards Romania

TopHotel Awards premiaza cele mai eficiente si inovatoare proiecte care au marcat evolutia industriei ospitalitatii din Romania.

Iata castigatorii anului 2015:

continua sa citesti, 3 min
Radu Florea, content editor OTELO
Înapoi la articole