Astăzi la HOTELIERII | Conferința HORA 2021
Credem în această zicere africană “Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeţi împreună” așa că ieri am participat la Conferință Națională a Industriei Ospitalității HORA 2021.
Din capul articolului, noi activăm în industria hotelieră și IT iar conferința, așa cum era firesc, a fost axată preponderent pe partea de restaurant.
Conferința HORA a început cu două picioare stângi: prima dimineață ploioasă și răcoroasă din această toamnă și absența din deschidere a primarului general al capitalei. Dl. Nicușor Dan iși confirmase prezența și apărea în desfășurătorul oficial al evenimentului. Nu a mai ajuns, probabil prins în trafic.
De asemenea, își confirmase prezența și ministrul de finanțe, Dl. Dan Vîlceanu. Nici acesta nu a mai onorat invitația probabil fiind prea ocupat cu numărarea voturilor la alegerile din 25 septembrie. Din punctul nostru de vedere, nici o pagubă, nu ar fi spus decât lucruri generice: luăm în calcul, analizăm, vedem.
Dar, faptul că ambii și-au confirmat prezența și nu au mai onorat invitația, a fost un gest complet neelegant.
În rest, organizare foarte bună, cam 150 de participanți, locație frumoasă într-o sala încărcată de istorie a Palatului Bragadiru, transmisie live pe Facebook, pizza delicioasă la un cuptor de lemne amenajat într-un Tuk Tuk.
Ne-a plăcut și gazda, Dl. Ion Biriș, noul președinte al HORA. Un discurs echilibat, o gazdă ospitalieră și atentă ca totul să se desfășoare fluent. L-am surprins într-o pauză dintre dezbateri, când a activat rapid trei băieți de la Loft ce stăteau puțin prea relaxați într-un colț al terasei “vedeți și voi ce mai trebuie făcut”
Unde credem că ar mai fi este loc de optimizat:
1. mai multă interactivitate între speakeri și public. În sală nu erau 150 de oameni ci erau 150 de povești de business. Ar fi utilă, o secțiune dedicată de Q & A la care întrebările pot fi primite și prin WhatsApp. Nu toți au curajul de a vorbi în public așa că pentru cei introvertiți trimiterea unor întrebări prin WA sau porumbei voiajori e o soluție.
2. HORA ar trebui să găsească acel mix de comunicare să atragă în rândurile sale și jucătorii mici și medii din piața de restaurante/baruri/cafenele. HORA nu ar trebui să fie doar locul de joacă al marilor jucători din industrie.
3. pentru a atrage tinerii în industria ospitalității, pentru a explica mai pe îndelete cu ce condimente se mănâncă această industrie, lideri precum Călin Ile, Dragoș Anastasiu, Ion Biriș, Dragoș Petrescu, ar fi util să participe la o serie de podcast-uri iar pe termen mediu organizația să își dezvolte propriul său canal de YouTube.
Despre ambiguitatea scanării certificatului verde la intrarea în restaurante sau terase, declarațiile lui Ion Biriș fost consemnate de Agerpres și apoi preluate de o parte din media, așa că nu ar mai fi multe de spus.
O constantă in discursul tuturor speakerilor prezenți a fost: școală, școală și, din nou, școală. Am apreciat în mod deosebit intervenția Dl. Călin Ile, președintele FIRH, pe care o puteți viziona AICI (6.31 minute)
Revenind la zicala africană, nu e ușor în România, să mergem împreună. Prea multe conflicte. Prea multe opinii contradictorii. Prea multe orgolii.
Convingerea noastră este că orgoliul te face slab. Ca oameni, ca economie, ca națiune.
Fotografia de astăzi: Conferința HORA 2021 (credit: HOTELIERII)