OTELO - descoperă prima aplicaţie de management hotelier

Lumini, texturi si accesorii in camera de hotel (I)

Ce iti doresti de la o camera de hotel?

Fiecare dintre noi are propriile nevoi, propriile preferinte. Un raspuns generic ar putea fi: o stare de bine. Intr-o camera de hotel aceasta poate fi obtinuta prin modelarea a 3 elemente:

Tendinta in industria hoteliera este oferirea unei experiente personalizate, adaptata la nevoile si preferintele fiecarui client.

Sigur, aici tehnologia are un rol esential. Imaginati-va ca, printr-o simpla autentificare cu propriul smartphone, smartTV-ul din camera reda emisiunile favorite, muzica din camera este cea proprie, lumina are o anumita culoare si multe altele. V-ati simti cu adevarat ca acasa, nu?

Lumina in camera de hotel

Spuneam intr-un articol anterior: oamenii se schimba, tehnologia se schimba, pietele se schimba. Ei bine, si iluminatul se schimba.

Tehnologia LED poate oferi diferite nuante de culoare ce se transpun in diferite stari. Becurile albe cu o temperatura a culorii scazute (valoare Kelvin mica) produc o lumina calda, relaxanta iar cele cu valoare Kelvin mare, o lumina mai rece, mai energizanta (lumina naturala in mijlocul zilei este intre 5-6000K).

Iata o exemplificare in functie de temperatura culorii:

  • bec alb-incadescent: 2200 K

  • lumina calda: 2700 K

  • bec alb: 3000 K

  • bec alb-rece: 5000 K

  • lumina rece: 6500 K

  • O inovatie in domeniu a adus Philips, care a patentat tehnologia 'luminous textile' constand in panouri mari LED finisate cu un material textil revolutionar denumit Kvadrat.

    De asemenea, tehnologia de maine in materie de iluminat se numeste OLED si reprezinta o folie subtire, transparenta aproape invizibila, ce se aplica direct pe tapetul sau peretele camerei de hotel.

    OTELO recomanda

    Trebuie mentionat ca nu exista o reteta universal valabila ci depinde de arhitectura si contextul fiecarei camere hoteliere. Totusi, putem imparti lumina in 3 categorii:

    ~ folosirea mai multor corpuri de iluminat

    Pentru lumina ambientala, minimal ar fi doua veioze sau aplice de perete cu lumina calda (2700 Kelvin) din material textil si a unui lampadar cu acceasi tip de lumina.

    Este recomandat sa se nu se foloseasca corpuri de iluminat cu abajur din sticla pentru ca sunt foarte usor deteriorabile si sticla, in sine, este un material rece.

    Pe langa faptul ca lampadarul este in sine un frumos obiect de decor, lumina produsa creaza o zona ambientala distincta in camera.

    ~ nepozitionarea unei surse unice de lumina pe plafon

    Plasarea pe plafon a unei unice surse de iluminat uniformizeaza spatiul camerei. Lumina creata de doua sau mai multe aplice de perete si a unui lampadar este mult mai indicata.

    ~ folosirea luminii indirecte

    Lumina ambientala indirecta, ascunsa de elemente de gips-carton sau de lemn in cazul pensiunilor de la munte, creaza o atmosfera mai intima.

    ~ lumina de lucru trebuie sa fie energizanta

    Statistic, cele mai multe plangeri ale clientilor referitoare la iluminat sunt cele legate de lumina slaba pentru citit si pentru oglinda din baie. Asa ca pentru cele doua zone trebuie sa se foloseasca o lumina rece, energizanta (6500 K).


    (sursa: Philips Lighting)

    citeste si...

    Airbnb si Sharing Economy

    Fondat in 2008 in San Francisco de catre 3 antreprenori cu varste de pana in 26 de ani, Airbnb a ajuns astazi la niste cifre impresionante:

    continua sa citesti, 5 min
    Radu Florea, content editor OTELO
    Înapoi la articole